Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018


Το Facebook είναι αυτό που πολλοί σε μία συζήτηση συνήθως αναφερόμαστε αρνητικά αλλά τελικά είναι ωφέλιμο ή όχι; Αν και μπορεί συμβάλει θετικά ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε μήπως τελικά τείνει να έχει αρνητική επιρροή στη ζωή μας; Μπορούμε να προστατεύουμε πραγματικά απ’ όλους τους κινδύνους και να είναι τελικά ωφέλιμο;

  • ·       Γενικά το facebook προσφέρει τη δυνατότητα να βρίσκουμε ανθρώπους με κοινά  ενδιαφέρονται όπου και αν βρίσκονται να κρατάμε επαφή με όσους είναι μακριά.
  • ·       Έχει παρατηρηθεί ότι έχει θετική επίδραση σε ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και εκφράζονται περισσότερο από με τη χρήση αυτού του μέσου.
  • ·       είναι μέσο διασκέδασης ψυχαγωγίας και επικοινωνίας καθώς τα άτομα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους να ανταλλάσσουν απόψεις φωτογραφίες και όλα αυτά με την έννοια που έχει αποκτήσει στις μέρες μας αυτό που λέμε δωρεάν (δωρεάν στον ψηφιακό κόσμο σήμερα συνήθως είναι κάτι που περιέχει διαφημίσεις)
  • ·       Η οργάνωση του προφίλ και του υλικού περιλαμβάνει και την οργάνωση των ειδήσεων η των ενημερώσεων που θέλουμε να βλέπουμε. Είναι μέσο άμεσης πληροφόρησης και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πλέον όπου κι αν βρισκόμαστε.
  • ·       έχει τη δυνατότητα όταν υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα η αστυνομία το αντιλαμβάνεται και να μπορεί να δράσει άμεσα.

Όλα όμως τα παραπάνω μπορούν να συνδέονται και με αρνητικές καταστάσεις συνοδεύουν το Facebook. Πίσω από κάθε σελίδα που βρίσκουμε στο διαδίκτυο συλλέγει κάποια στοιχεία για μας με διάφορους τρόπους και αναπόφευκτα πολλές φορές δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, πράγματα που πολλές φορές έχουν να κάνουν με την ιδιωτική μας ζωή. Πίσω από κάθε σελίδα όπως και στο Facebook υπάρχουν διαχειριστές οι οποίοι διαχειρίζονται και τα δικά μας δεδομένα μας πέρα από την ιστοσελίδα. Στο Facebook υπάρχουν και τα στοιχεία που δίνονται με τη δική μας συναίνεση και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό αλλά και όλα τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στους διαχειριστές το Facebook που υποτίθεται ότι αξιοποιούνται για τη βελτίωση της υπηρεσίας για δικό μας όφελος. Όμως:
  • ·       Το Facebook έχει συνδεθεί με σκάνδαλα τα οποία αφορούν την αθέμιτη χρήση δεδομένων προς όφελος άλλων συμφερόντων.
  • ·       μπορεί να παρακολουθεί την παράνομη δραστηριότητα αλλά σε αυτό πολλές φορές το τίμημα είναι η ιδιωτική μας ζωή οι ιδιωτικές μας συζητήσεις οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτεθούν μερικώς η δημόσια
  • ·       Παρόλο που η διαφήμιση είναι στοχευμένη ευνοεί πολλές φορές τις αθέμιτες και τις παραπλανητικές διαφημίσεις οι οποίες πολλές φορές με διάφορους τρόπους αποσπούν χρηματικά ποσά από τους χρήστες.

Επίσης είναι μέσο εύκολης γνωριμίας πού διώχνει το άγχος των πραγματικών συνθηκών μιας νέας γνωριμίας οπότε:
  • ·       έχει συμβάλλει αρνητικά στις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτόν που είναι δίπλα τους.
  • ·       οδηγεί στην απομόνωση κάποιων κοινωνικών ομάδων, καταργεί την ανάγκη συμβίωσης και αυτό με τη σειρά του φέρνει αλυσιδωτά και άλλα κοινωνικά προβλήματα
  • ·       προκαλεί  εθισμό πράγμα που και αυτό φέρνει με τη σειρά του κοινωνικά προβλήματα καθώς πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μιλάνε μεταξύ τους και ασχολούνται μόνο με τα κινητά τους και το Facebook.


Τι μπορούμε όμως εμείς να κάνουμε για αυτά; Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να προστατευτούμε γενικά στο διαδίκτυο να κάνουμε συνετή χρήση αυτού του μέσου και να προσέχουμε πάρα πολύ τι μοιραζόμαστε μέχρι να διασφαλιστεί πραγματικά το απόρρητο μας.



4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον το άρθρο σου, Στέφανε! Αυτό που πληρώνουμε τελικά με τις διαφημίσεις κάτι που είναι δωρεάν, δεν το 'χα σκεφτεί... Μάλλον επειδή προσπαθώ να μην τους δίνω σημασία, γιατί με εκνευρίζουν! Χρήσιμο κι αυτό που ανέφερες για το "φίλτρο" στην οργάνωση των ειδήσεων. Θα μας έπιανε ίλιγγος μ' όλον αυτόν τον συρφετό (όπως και με την εύστοχα επιλεγμένη εικόνα για το F/B που επέλεξες!). Εύγε, Στέφανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, Στέφανε! Αυτό που ανέφερες και είναι πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα της προστασίας. Έχεις απόλυτο δίκιο- καλό ή κακό το fb, το βασικό είναι να μάθουμε να προστατευόμαστε γενικά στο ίντερνετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέφανε ενδιαφέρον το άρθρο σου και με σωστά επιχειρήματα!Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και που πολύ σωστά επισήμανες είναι πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το facebook με σύνεση ώστε να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν, φιλτράροντας κάθε δεδομένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Και οι δικές σας προσεγγίσεις είναι φοβερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Facebook είναι αυτό που πολλοί σε μία συζήτηση συνήθως αναφερόμαστε αρνητικά αλλά τελικά είναι ωφέλιμο ή όχι; Αν και μπορεί συμβάλ...